Coca Cultivation in the Huallaga and VRAE: A Comparative Approach to Productive Systems and the Impact on Forests (1978-2003)

Authors

  • Eduardo Bedoya Garland FLACSO QUITO // PUCP-LIMA https://orcid.org/0000-0002-6218-3602

    Eduardo Bedoya Garland. PhD de la Universidad del Estado de Nueva York en Binghamton. Magister PUCP. Especializado en Antropología Ambiental; Ecología Política (teoría); Antropología Económica (teoría); Deforestación Amazónica; Trabajo forzoso; Impactos socio ambientales de hidrocarburos. Profesor Asociado en FLACSO-Quito: Área de Estudios Socio- Ambientales 2007-presente. Profesor en Maestría de Desarrollo Ambiental. PUCP 2012- presente. Ha publicado libros y artículos sobre los indicados temas, tales como: Colonizaciónen la Amazonía (libro editado); Amazonía Procesos Demográficos y Ambientales (libro editado); Las Causas de la Deforestación en la Amazonía Peruana (libro). Asimismo, artículos como La deforestación y la tragedia de los comunes entre los cocaleros del VRAE: 2001-2004.

  • Carlos Eduardo Aramburú López de Romaña PUCP https://orcid.org/0000-0002-9203-2215

    Antropólogo por la PUCP (Licenciatura 1973) Diploma posgrado en Desarrollo Rural Univ. Cambridge GB (1975), Maestría en Demografía, London School of Economics (1976); Estudios de Doctorado PUCP (2015). Profesor Principal Dpto. CCSS-PUCP; Decano Facultad de CCSS- PUCP, (2021- hoy) Profesor Asociado UPCH, Profesor Posgrado EGP-UP, Director Regional para América Latina de Pathfinder 1990-1996, Director Ejecutivo en CIES, 1999-2007.  Especializado en Demografía, Antropología del Desarrollo y colonizaciones en la Amazonía. Ha publicado libros y artículos sobre los indicados temas, tales como: Políticas Sociales en el Perú (libro editado); Gerencia social: diseño, monitoreo y evaluación de proyectos sociales (libro); Priorización y desarrollo del sector agrario en el Perú (libro). Igualmente artículos como: Population, land use and deforestation in the Pan Amazon Basin: A comparison of Brazil, Bolivia, Colombia, Ecuador, Perú and Venezuela.

  • Anel María López de Romaña Pancorvo Taller Etnológico de Cultura Política PUCP https://orcid.org/0000-0002-8120-6865

    Master en Investigación en Antropología Social por la Universidad de Cambridge en el Reino Unido y Licenciada en Antropología por la Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP). Miembro del Taller Etnológico de Cultura Política de la PUCP. Investiga temas de ecología política, antropología de la alimentación, antropología económica, agricultura familiar y sistemas alimentarios en los Andes y la Amazonía Peruana. Tiene artículos publicados en libros y revistas científicas tales como: Mujeres, alimentación y agricultura familiar de subsistencia en Amantaní, Puno; Nuevas Miradas Sobre La Reforma Agraria Peruana; Sistema alimenticio familiar: características y transformaciones desde la década de los 90 en una comunidad campesina de la isla Amantaní, Puno.

DOI:

https://doi.org/10.18800/anthropologica.202301.006

Keywords:

Amazon basin, Tropica colonization, Shifting agriculture, Coca, Deforestation

Abstract

Drawing on two studies and surveys carried out in the Upper Huallaga in 1981 and the VRAE in 2001, both located in the upper Peruvian amazon basin, this paper seeks to describe and analyze the historical and economic conditions under which coca cultivation for illicit purposes expanded in both regions. In this sense, it describes how this history shaped an inefficient and destructive migratory agriculture. Although the periods analyzed in each case are different, with a difference of twenty years between one and the other, the information we have is sufficiently valuable to establish a useful and valuable comparison. These are the two Amazonian regions that had the largest extension of coca plantations at the national level during the study period. When coca expanded in the Upper Huallaga, there was already a much more intense social and economic history of articulation with the market and modernity than in the VRAE. That is, although the contexts and socio-environmental histories of each basin were quite different, the similarities in productive strategies remained significant. Coca, as a plantation or permanent crop planted in relatively small areas, did not eliminate the shifting agriculture practiced by most Andean settlers in the high jungle. From time to time, coca growers abandoned their plantations in the phase of decreasing yields, in search of new lands and fertile soils within their own properties or in more distant areas, reproducing the slash-and-burn method.

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Published

2023-07-27

How to Cite

Bedoya Garland, E., Aramburú López de Romaña, C. E., & López de Romaña Pancorvo, A. M. (2023). Coca Cultivation in the Huallaga and VRAE: A Comparative Approach to Productive Systems and the Impact on Forests (1978-2003). Anthropologica Del Departamento De Ciencias Sociales, 41(50), 139–166. https://doi.org/10.18800/anthropologica.202301.006