Solar cogeneration for processes in the food industry

Authors

  • Christian André De Montreuil Estupiñan Universidad Nacional Mayor de San Marcos

    Ingeniero Mecánico de Fluidos por la Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNMSM), con especialidad en Termofluidos. Miembro del Grupo de Investigación "MECFLUET" de la UNMSM en las líneas de investigación de energética, termofluidos y sistemas de control de emisiones. Ingeniero de Proyectos en la Dirección General de Programas y Proyectos de Transportes en el Ministerio de Transportes y Comunicaciones. Asistente de docencia en la Escuela Académico Profesional de Ingeniería Mecánica de Fluidos de la UNMSM.

  • Erick Eduardo Vargas Guevara Pontificia Universidad Católica del Perú

    Abogado por la Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP). Jefe de práctica de Introducción a las Ciencias Jurídicas en la Facultad de Derecho de la PUCP. Ha sido adjunto de docencia de Derecho Administrativo II y Derecho de las Telecomunicaciones en la misma casa de estudios. Primer puesto del XXII Curso de Extensión Universitaria en Regulación de OSIPTEL. Asociado de Quiñones Alayza Abogados.

DOI:

https://doi.org/10.18800/kawsaypacha.201901.006

Keywords:

Solar Cogeneration, Renewable Energies, Solar Energy, Thermosolar, Thermal Energy, Industrial Processes, Investment Promotion

Abstract

In this paper, the technical, financial and legal feasibility of employing solar cogeneration for the food industry sector in Peru will be demonstrated. In consequence, we will quantify the electric and thermal energy obtained from a conventional Rankine cycle, with the particularity that the water used to condense the steam that exits the turbine will be employed for the required processes in the industrial plants, because of the high temperature obtained from the heat exchange with the steam. In addition, we will detail the processes in which the obtained energy will be employed, the quantity of devices to be used in this system, as well as the required specifications and the thermodynamic parameters, for a proper operation of the cogeneration system. Moreover, we will prove the legal feasibility of choosing a solar cogeneration system in the Peruvian legal system, and, in view of the relevance of this project, we will propose an administrative and legal scheme through which it can be accomplished. In this respect, the project is interdisciplinary, because it involves the combination of legal and engineering approaches.

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Published

2019-06-19

How to Cite

De Montreuil Estupiñan, C. A., & Vargas Guevara, E. E. (2019). Solar cogeneration for processes in the food industry. Revista Kawsaypacha: Sociedad Y Medio Ambiente, (3), 139–172. https://doi.org/10.18800/kawsaypacha.201901.006

Issue

Section

ACADEMIC ARTICLES AND ESSAY